Asymptomatische lage rugpijn

Home » Blogs » Asymptomatische lage rugpijn

Gepubliceerd op 5 januari 2023

 

Een veel voorkomende klacht van patiënten in de praktijk.
Benieuwd hoe een behandeling bij een fasciatherapeut eruit kan zien?

 

Tanne, fasciatherapeut, geeft je graag een inkijk in een mogelijke behandelsessie:

 

De manuele behandeling start ik met het vrijmaken van het bekken. Tijdens de opleiding fasciatherapie werden er specifieke technieken aangereikt om op een zachte manier het bekken in beweging te brengen. Graag betrek ik hier de benen bij om zo globaal beweging te induceren. Vaak wordt de beweging vloeiender en vergroot het amplitudo al na enkele herhalingen.

Door mijn aandacht als therapeut niet alleen lokaal maar ook globaal te plaatsen, krijg ik een eerste beeld van waar er mogelijk spanningen of onevenwicht te vinden zijn. Deze zones zoek ik indien nodig verder op om lokaal spanning van het weefsel te laten dalen.

Hier kom je vaak de m. quadratus lumborum, m. pirifomis, m. iliopsoas enzoverder tegen. Bewegingsbeperkingen t.h.v de wervelkolom worden op een zachte manier terug vrijgemaakt.

Eveneens maakten we in de opleiding kennis met het kleine bekken wat ons in staat stelt ook deze regio mee te betrekken. Wat bij lage rugklachten toch vaak een mooie surplus is. Evenals het werken met en op de doorbloeding is voor mij een aanvullende tool die je aan je patiënt kan aanbieden.

Naarmate de behandeling vordert en er meer en meer zones van het lichaam betrokken worden voel je dat de globale spanning van de patiënt daalt. Ze geven aan dat ze meer ontspannen liggen, dieper in de tafel zakken, een gevoel van warmte waarnemen, … Dit wordt vaak als zeer rustgevend ervaren.

Afsluiten doe ik graag met een kleine oefening die te implementeren is in het dagdagelijkse leven van de patiënt. Merk ik bijvoorbeeld tijdens de behandeling dat de zone laag lumbaal niet of moeilijk naar dorsaal kan bewegen en deze zone vrijkomt zal ik dit met de patiënt in zit inoefenen. Op deze manier kunnen ze thuis zelf aan de slag. Vaak wordt dit als heel positief ervaren om zelf op een vrij eenvoudige manier mee te kunnen werken aan hun herstel.

 

Tanne volgde de opleiding tot Fasciatherapeut bij het FasciaCollege, waar ze nu ook les geeft.

 

Interesse in onze opleiding? Bekijk ze hier!
thumbnail website (5)

Andere

Blogs

BLOGS
TenségriQUOI ?

  Tenségrité. Un concept indissociable de la fasciathérapie telle que nous la connaissons. Mais qu’est-ce vraiment? La tenségrité est le jeu des forces de tension continue et de compressio...


18 januari 2023
Lees meer
BLOGS
TensegriWAT?

Tensegriteit. Een concept dat onlosmakelijk verbonden is met de fasciatherapie zoals wij de methode kennen. Maar wat is dat nu eigenlijk? Tensegriteit is het samenspel van continue spanningskrachten e...


18 januari 2023
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en relevante informatie over fasciatherapie