Nieuw hier? Registreer je in 1 minuut en schrijf je in.
Al een account? Klik op inloggen en schrijf je in.
De laatste jaren is heel veel wetenschappelijk onderzoek verricht met betrekking tot de diagnose en de behandeling van lage rugpijn. Een domein waar de gestage toename in hoogstaand wetenschappelijk onderzoek zeker zijn vruchten heeft afgeworpen is dat van de sensorimotorische controle. Inzicht in proprioceptieve en neuromotorische processen brengen met zich mee dat de wijze waarop het functioneren van de lage rug gestuurd en gecontroleerd wordt steeds beter wordt begrepen. Dit stelt ons als therapeut in staat om, indien nodig/gewenst, onze therapeutische aanpak specifiek te richten op deze mechanismen.
Binnen deze cursus worden nieuwe inzichten geïntegreerd binnen het klinisch redeneren en therapeutisch handelen. Het is een geïntegreerde aanpak met focus op de motorische controle van de lumbopelvische regio. Echografie wordt gebruikt als biofeedback
Deze cursus stelt als doel de kennis en vaardigheden met betrekking tot het onderzoek en de behandeling van patiënten met lage rugpijn verder te ontwikkelen en deze te integreren binnen het dagdagelijkse therapeutisch handelen, en dit alles vanuit een wetenschappelijke én klinisch geïnspireerde visie.
De focus binnen deze cursus ligt op het aspect sensorimotorische controle, waarbij deze benadering wel wordt gekaderd binnen een breed biopsychosociaal kader teneinde de rugpatiënt op een complete maar toch diepgaande wijze te benaderen. De toegevoegde waarde van echografie binnen de functionele diagnostiek en actieve revalidatie wordt hierbij praktisch aangeleerd.
Doelstelling:
Na deze cursus wordt van de cursisten verwacht dat zij aan het klassieke rugonderzoek innoverende elementen kunnen toevoegen zoals objectieve en valiede testing van lumbopelvische controle, kwaliteit van houding en beweging, en neuromusculaire controle aan de hand van echografie. Hiertoe zullen nieuw ontwikkelde meetinstrumenten en vragenlijsten gehanteerd worden.
Tevens wordt van de cursisten verwacht dat ze een “state of the art” kinesitherapeutische behandeling kunnen geven voor de recurrente patiënt. Veel aandacht zal uitgaan naar een progressief oefentherapeutisch programma dat, aangepast aan de individuele noden van de patiënt, de belastbaarheid van de patiënt en de kwaliteit van bewegen, en aldus het functioneren en participeren verbetert.
Programma:
09u.00-10u.30: De lumbopelvische regio als centrale pivot in het lichaam
10u.45-12u.30: Workshop : innoverende kijk op het onderzoek van de lage rug
13u.30-15u.00: state of the art discussie over de mogelijke dysfuncties ter hoogte van de lage rug
15u.15-16u.30: het gebruik van real-time echografie in het kader van motor control
16.30-17u.30: Behandeling van de recurrente patient + casusbespreking.
Spreker/docent: Professor Lieven Danneels (UGent)
Professor Lieven Danneels is voltijds hoogleraar aan de Universiteit Gent, vakgroep revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Zijn interessedomein is de musculoskeletale revalidatie.
Zowel zijn klinische expertise als zijn onderzoeksdomein situeert zich binnen dit domein, vooral het domein van rugrevalidatie. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep Musculoskeletale revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, section Spine.
In dit domein heeft hij meer dan 160 internationale publicaties op zijn naam en behaalde hij enkele wetenschappelijke onderscheidingen waaronder de Clinical Science Award van de European Spine Society en de ISSLS Award van de International Society for the Study of the Lumbar Spine. Dit is wereldwijd de meest vooraanstaande onderscheiding in rugonderzoek.
Hij presenteerde talrijke internationale (> 100) en nationale lezingen (> 110), en geeft workshops en cursussen in verschillende landen. Hij is tevens voorzitter van de Belgian Back Society.
Voor het academiejaar 2014-2015 heeft de Vrije Universiteit Brussel aan Lieven Danneels de Francqui leerstoel toegekend. Sinds oktober 2015 is hij tevens Onderwijsdirecteur van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent.
Cursusdag is geaccrediteerd (Pro-Q-kiné)
Doxtudio - zaal studio 2 Dok-Noord 7/107 - 9000 Gent (parking auto 4€/dag)
Status
Open
Doelgroep(en)
Onbekend
Prijs
€ 175,00 totaal
Accreditatie
Accreditatie
#4830440
14 punten - 8 uren
Lestaal
Nederlands
Locatie
Doxtudio – Gent
Koffie/thee en lunch
Koffie/thee inbegrepen
Om in te schrijven heb je een gebruikersaccount nodig.
Klik op registreren, volg de stappen en maak een account aan.
REGISTRERENKlik op de knop hieronder om in te loggen met je huidige account.
INLOGGEN