TensegriWAT?

Home » Blogs » TensegriWAT?

Gepubliceerd op 18 januari 2023

Tensegriteit.

Een concept dat onlosmakelijk verbonden is met de fasciatherapie zoals wij de methode kennen.
Maar wat is dat nu eigenlijk?

Tensegriteit is het samenspel van continue spanningskrachten en discontinue compressiekrachten die tegelijkertijd aan het werk zijn in een stabiele structuur. Dat zijn de rekkers en de staven van op de foto die één geheel vormen zonder begin of einde. Ze bestaan onafhankelijk van de zwaartekracht. Onder invloed van externe druk kan dit geheel vervormen en bij het wegvallen ervan keert het terug naar zijn oorspronkelijke toestand.

Maar wat doen we daar nu mee?

In de praktijk komt het erop neer dat we het lichaam van de persoon als één geheel bekijken. Zowel longitudinaal als in de diepte, links gerelateerd aan rechts. Een spanningsverhoging in één van de delen, resulteert in een verhoogde spanning van de andere delen van de structuur.

Is er een probleem in één deel van het lichaam (een spanningsverhoging, bewegingsbeperking, …) kan dit zijn uitwerking hebben op andere structuren, die op hun beurt weer andere klachten of spanningen kunnen induceren of gaan onderhouden. Vandaar dat we tijdens de behandeling niet enkel kijken naar de klachtenzone maar onze blik ook ruimer plaatsen om het ganse lichaam te kunnen waarnemen en waar nodig te kunnen behandelen.

Dit principe kunnen we ook toepassen bij bewegingstherapie. We werken bijvoorbeeld met een globaal start/stop systeem bij het aanleren van een beweging. Wat wil zeggen dat alle delen van je lichaam tegelijk starten om met dezelfde intentionele beweging je lichaam in de ruimte te verplaatsen.
Zo wordt elk deel van je lichaam mee ingezet in de beweging en kan je voelen dat het minder moeite kost om laat ons zeggen je arm op te tillen. De inwerkende krachten van de beweging worden mooier over het hele lichaam verdeeld en dat resulteert in het ervaren van meer vloeiendheid bij het uitvoeren van een beweging.

Door heel het lichaam als een geheel te beschouwen tijdens je manuele behandeling of oefentherapie kan je zowel lokaal als globaal impact hebben op het herstel van klachten.

Benieuwd hoe Tensegriteit wordt toegepast in de praktijk van een fasciatherapeut?

 

 

We geven geregeld trainingen en infosessies. Bekijk ze hier!
thumbnail website

Andere

Blogs

BLOGS
De top van de fasciatherapie, was er bij!

Sinds het moment dat het idee ontstond om een congres te organiseren tot het ook effectief van start ging, passeerden ruim 10 maanden. In die tijd zijn met we met een hele toffe ploeg intensief aan de...


28 september 2023
Lees meer
BLOGS
Asymptomatische lage rugpijn

  Een veel voorkomende klacht van patiënten in de praktijk. Benieuwd hoe een behandeling bij een fasciatherapeut eruit kan zien?   Tanne, fasciatherapeut, geeft je graag een inkijk in een m...


5 januari 2023
Lees meer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en relevante informatie over fasciatherapie